The end… Of toch niet

Tadaah!!! Mijn twaalfde en ook al meteen mijn laatste blog. Wat ik geleerd heb, wel, veel meer dan ik had verwacht. Een voordeel aan het schrijven van je eigen blog is dat je zelf je leerstof mag kiezen. Leerstof in de zin van “waar wil ik het over hebben en vooral, waar wil ik veel meer over te weten komen”. Door de informatie steeds zelf op te zoeken denk ik dat ik meer heb onthouden en bijgeleerd dan als ik de stof gewoon had te lezen en te leren. Tijdens de laatste les van afgelopen week sloten we dit vak af met een slotdebat, waar iedereen nog eens goed zijn of haar mening over het gebruik van nieuwe media in de journalistiek in de groep kon gooien. Mijn laatste blog vormt dan ook een soort verslag van dit debat.

Digitale media brengen heel wat voordelen met zich mee. Dankzij digitale media heb je e-loketten van overheidsdiensten, online nieuws, miljoenen e-boeken, artikels en video’s in slechts een klik op de muisknop. Studenten vormen tegenwoordig facebookgroepen om te overleggen over taken, grootouders skypen met hun kleinkinderen en uit het oog verloren vrienden en kennissen zijn nog maar een vriendschapsverzoek op Facebook van je verwijderd. Foto’s, video’s, cartoons kijken, radio en muziek beluisteren, alleen of samen spelletjes spelen, je doet het allemaal via digitale media. Je zoekt en solliciteert voor een job via internet. Je verlengt je boeken, doet mee aan een stemtest, vult een enquête in of je pakt het meteen grondig aan en zet een revolutionaire lente mee in gang. Tegenwoordig kan alles via het internet.

In de journalistiek spelen die nieuwe media ook een belangrijke rol. Of ze een positieve of negatieve invloed hebben, daar zijn de meningen dan weer over verdeeld. Zo zien sommigen de sociale netwerken Twitter en Facebook als persorganen. Uit het onderzoek “The New Normal for News,” van Oriella PR Network, bleek dat Twitter door 59% van alle journalisten wereldwijd gebruikt werd in 2013, dat is een stijging van 11% procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De studie bekeek 500 journalisten in meer dan 14 landen. In Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten werd Twitter het meest gebruikt op professionele wijze. Wat in het slotdebat wel door bijna iedereen beaamt werd was dat het gebruik van sociale media mag worden aangemoedigd. “Het is er dus maak er dan ook gebruik van, en liefst of verschillende manieren”, “wie geen sociale media gebruikt loopt achter” en “het is een meerwaarde om journalisten van verschillende kranten te volgen, zo krijg je een uitgebreid beeld van de verschillende standpunten.” Toch raadde bijna iedereen aan om er voorzichtig te werken om foute te vermijden. Sommigen vinden het net goed dat breaking nieuws enorm snel openbaar verschijnt, ondanks de beperkte informatie. Anderen wachten liever op een uitgebreid en afgewerkt nieuwsartikel. Zij willen kwaliteit boven snelheid.

Burgerjournalistiek

Zijn burgerjournalisten concurrenten van beroepsjournalisten? Of vormen ze een meerwaarde voor het vak? En kunnen burgerjournalisten de professionele vervangen? Al deze vragen kwamen aan bod in ons slotdebat. Velen, waaronder ikzelf, waren van mening dat de term “burgerjournalist” te snel gebruikt wordt. Iedereen heeft een mening over iets en iedereen kan foto’s, beelden en verslagen maken, maar daarom ben je nog geen journalist. Er is wel degelijk een verschil tussen gewone beelden en statussen en burgerjournalistiek. Andere studenten vonden burgerjournalistiek een meerwaarde: “In deze tijd van crisis op de redacties is elke extra en vooral gratis bron meer dan welkom.”

Wat ik concludeer uit het slotdebat en waar ik het ook volledig mee eens ben is dat de kwaliteit van de journalistiek niet verminderd is, ondanks vele menen dat het wel het geval is. Wij vinden eerder dat de kwaliteit gewoon verandert. Volgens Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, is er nog toekomst voor de journalist: “Ik verwacht geen survival of the fittest. De toekomst voor de professionele journalistiek is verzekerd omdat professionele journalisten, veel meer dan burgerjournalisten, in staat zijn een synthese en een selectie te maken”. De kwaliteit en de final touch van een journalist zijn net datgene dat het vak zo aantrekkelijk maken en dat zal altijd zo blijven.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s