Iedereen moet mee!

Het is vandaag al tijd voor mijn tiende blog over nieuwe media. Mijn vorige blogs wezen meestal op het nut en de hulp die nieuwe media voor ons kunnen betekenen. Vandaag heb ik het over e-inclusie, dat er nog maar eens op hamert dat het belangrijk is voor iedereen om goed deel te kunnen nemen aan de gedigitaliseerde samenleving.

banner-education-05

De media helpen de mensen om meer zelfredzaam te zijn en maken het gemakkelijker sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Ook zorgen ze voor ontspanning en vermaak. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat ze kunnen participeren in dit gedigitaliseerde deel van de samenleving. Denk maar aan ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Toch wordt het in onze maatschappij wel verondersteld dat iedereen om kan gaan met de nieuwe technologie. Als een burger optimaal kan participeren in de samenleving is er sprake van inclusie. Het optimaal participeren binnen onze gedigitaliseerde samenleving noemen we dan e-inclusie.

De druk om mee te gaan in het gebruik van digitale media neemt systematisch toe. Je moet mee, of je wilt of niet. Van een vrije digitale keuze is in de Vlaamse maatschappij quasi geen sprake meer. Volwaardig participeren in het onderwijs, cultuur, politiek of arbeid wordt zo goed als onmogelijk als je geen gebruik kan maken van digitale media. De optimale e-inclusie is nog niet bereikt en daarom bevinden we ons nu in een digitale kloof. Over die digitale kloof heb ik het enkele blogs geleden al gehad. Bepaalde mensen kunnen niet volledig deel uitmaken van deze digitale maatschappij. Ze worden geconfronteerd met een structureel tekort aan financiële middelen, ervaren een gebrek aan kennis en vaardigheden, krijgen te weinig positieve stimulansen of worden onvoldoende ondersteund bij hun gebruik. Doordat de digitalisering ondertussen voor ons een routine geworden is en voor anderen niet, worden ze nog meer uitgesloten. En daardoor worden ze nog sterker en sneller naar een leven aan de rand van de maatschappij geduwd.

Uit een onderzoek van de FOD Economie (2012) blijkt dat 78% van de huishoudens beschikt over een internetverbinding thuis. Twee op de tien huishoudens heeft dus geen internetverbinding. Dit zijn vooral geïsoleerde volwassenen of huishoudens zonder kinderen. Zij vinden internet thuis niet nuttig (43 %), het materiaal te duur (29 %) of geven aan niet over voldoende vaardigheden (28 %) te beschikken. In België ligt de digitale kloof lager dan in de rest van Europa. 15% van de Belgen heeft nog nooit het internet geraadpleegd ten opzichte van 23% in de rest van Europa. Er zijn grote verschillen vast te stellen naargelang de generaties: minder dan 3 % van de 16-24 jarigen heeft in ons land nog nooit internet geraadpleegd, terwijl dit percentage stijgt tot 51 % bij de 65-74 jarigen. De Belgische ondernemingen zitten ook volop op het net. Maar liefst 97% van de ondernemingen is verbonden met het internet. Om werk te vinden moet een sollicitant dus zeker kunnen werken met computers.

In een Memorandum voor een Mediawijze en e-Inclusieve Samenleving (2014) staan alvast enkele uitdagingen om de participatie bij iedereen te verhogen. Ten eerste pleit men voor blijvende aandacht voor toegang. Ook zijn er goede begeleiders nodig die de verschillende doelgroepen (denk aan jongeren, ouderen, allochtonen,…) elk op een specifieke manier helpen. Dit is allemaal gemakkelijk gezegd, maar minder gemakkelijk gedaan. Volgens mij is dit een bijzonder belangrijk probleem. In onze tijd moet iedereen de kans krijgen om met internet te kunnen werken of het in ieder geval te leren. Maar jammer genoeg lijkt het mij ook een onmogelijke klus om iedereen te bereiken. De integratie van ICT in het onderwijs is wel al een grote stap vooruit, maar de weg is nog lang.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s