De WWW-democratie

Versterkt het internet de democratie of toch niet? Wat zeker is, is dat de democratie na het internet een andere is dan die van voor het internet. Het biedt ongekende mogelijkheden zoals de uitwisseling van informatie en ideeën. Maar hoe groot is de impact hiervan op de democratie?

De term “digitale democratie” slaat op het gebruik van nieuwe media om de politieke participatie te verhogen. Het internet heeft ervoor gezorgd dat er veel meer democratische mogelijkheden bestaan, denk maar aan Twitter en Facebook, waar iedereen vrij is om zijn of haar mening te delen met de hele wereld. Deze netwerken zorgen eveneens voor een herdefiniëring van de participatie van de burgers in het politieke proces.

De zogenaamde e-participatie benadrukt de rol van internet bij het verhogen van de politieke participatie. Het is een wijze waarop burgers gemakkelijker kunnen verbinden met de overheid en andere belanghebbenden, zoals welzijnsorganisaties, corporaties, jongerenwerkers enzovoort. Bij gemeenschapsnetwerken bijvoorbeeld worden burgers via informatie- en communicatietechnologieën betrokken bij onderwerpen zoals het verbeteren van de leefbaarheid of het maken van een plan voor inrichting van de openbare ruimte. Ook kan door e-participatie de onderlinge betrokkenheid van bewoners en hun organisatievermogen versterkt worden (sociale participatie). Een voorbeeld van zo een website is de Nederlandse “Verbeter de buurt”, een pagina voor meldingen en verbeteringen in de openbare ruimte.

Great firewall of China

Er zijn jammer genoeg nog veel landen waar het internet niet de kans krijgt om de democratie te versterken. Het bekendste voorbeeld dat ik kan bedenken is China, waar enorm veel websites geblokkeerd zijn voor de bevolking. Volgens de overheid komen de sites niet overeen met hun kijk op de wereld. Youtube, Picasa, Facebook, Twitter, Blogspot, WordPress enzovoort zijn allemaal gecensureerd voor de Chinese bevolking. Dit jaar kwamen daar ook nog eens Gmail, Google Maps en dropbox bij. Gelukkig bestaat er wel een Chinese versie van Twitter: Sina Weibo. Het platform heeft ongeveer 400 miljoen geregistreerde gebruikers die dagelijks 100 miljoen berichten versturen. Ondanks het een equivalent is van het Amerikaanse Twitter, is er een heel opvallend verschil tussen de twee, namelijk censuur. Dagelijks zijn er een duizendtal censors bezig om de berichten te monitoren. Het gevolg is dat het soms een week kan duren vooraleer een bericht dat via Sina Weibo verstuurd wordt de buitenwereld bereikt. Dagelijks worden er naar schatting 10 miljoen berichten verwijderd door de censors. Ook de communistische partij in China zit op Sina Weibo. Zij huurt sympathisanten in die procommunistische berichten moeten verspreiden. De sympathisanten worden het 50-cent-leger genoemd omdat ze voor elke post 50 yaung-cent (ongeveer 5 eurocent) krijgen.

Naamloos

Het internet heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe sociale bewegingen, waaronder burgerjournalistiek. Maar, vormt het internet een ‘technology of freedom’ en zal er zich een wereldwijde kwalitatieve groei voordoen op vlak van de vrije meningsuiting? Dat valt nog af te wachten.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s